لوله کاروگیت چیست ؟ مشخصات و انواع آن کدام است؟

شرکت مهندسی پاک پساب اقلیم

(مورد تایید کارگروه تخصصی محیط زیست و اقتصاد چرخشی معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری)

فهرست مطالب

لوله کاروگیت چیست ؟ مشخصات و انواع آن کدام است؟

فهرست مطالب

لوله کاروگیت چیست ؟ مشخصات و انواع آن کدام است؟

اگر شما هم می خواهید بدانید که لوله کاروگیت چیست. باید بگوییم لوله کاروگیت محصولی ارزان قیمت و با کیفیت بالا برای کاربردهای زهکشی است. این لوله اغلب برای انتقال زیرزمینی فاضلاب استفاده می شود. لوله های کاروگیتی پلی اتیلنی، سبک وزن هستند و حمل و نقل و نصب و راه اندازی آن آسان  است. از ویژگی های این لوله ها انعطاف پذیری و عدم شکنندگی و محافظت در برابر ترک خوردن در حین بهره برداری از خط لوله میباشد. لوله های پلی اتیلنی پس از تبدیل شدن به لوله های موجدار، در برابر سایش، خوردگی و شست و شوی شیمیایی مقاوم است و از نظر ساختاری توان تحمل بارهای بزرگ را دارد. از ویژگی های منحصر به فرد لوله کاروگیتی، توانایی آن در پشتیبانی و توزیع بار زنده و مرده و سهولت نصب آن است. در ادامه این مقاله با مشخصات فنی ،کاربرد و مزایای این محصولات بیشتر آشنا می شوید.

لوله کاروگیت چیست؟

لوله دوجداره پلی اتیلن با چگالی بالا (HDPE) نوع جدیدی از لوله ها با دیواره داخلی صاف و ساختار دیواره بیرونی حلقه ای شکل است.
عبارت HDPE مخففِ High Density PolyEthylene بوده و به معنای پلی اتیلن با چگالی بالا می باشد. از ویژگی این ماده، مقاومت زیاد در برابر گریس، انواع الکل و حلال ها و استحکام زیاد میباشد.

لوله کاروگیت چیست

لوله کاروگیتی برجستگی ها و شیارهایی دارد که به موازات هم  روی سطح لوله قرار دارند. این برجستگی ها از الگویی پیروی می کنند که عمود بر خط مرکزی لوله می افتد. لوله HDPE کاروگیتی نوعی لوله ساخته شده از پلی اتیلن با چگالی بالا است . این لوله‌ ها در اندازه های ۶ متری تولید می‌شوند و لوله‌هایی که به صورت شاخه های ۱۲ متری تولید میشوند، بدون کوپلر و واشر می‌باشند.

 بیشترین کاربرد لوله های کاروگیتی، انتقال پساب است.

برای آشنایی با پکینگ مدیا به مقاله پکینگ مدیا مراجعه کنید.

انواع لوله کاروگیت دو جداره بر اساس روش ساخت

انواع لوله کاروگیت چیست ؟ لوله کاروگیت به انواع لوله کاروگیت معمولی و کاروگیت اسپیرال تقسیم میشود. تفاوت میان این دو گروه به نحوه و روش ساخت آن ها برمیگردد؛ چنانکه در تولید لوله کاروگیت معمولی، از قالب گیری و پرس مواد پلیمری استفاده میشود در حالی که تولید لوله های اسپیرال به وسیله دستگاه اکسترود صورت میگیرد.

در دسته بندی دیگری بر اساس پایداری ساختاری، لوله های کاروگیت به سه دسته C ،S و D به شرح زیر تقسیم می شوند:

֎ دسته C

این لوله دارای سطح مقطع دایره ای کامل با سطح موجدار حلقوی در داخل و خارج میباشد. شکل کلی لوله های دسته C در تصویر بعدی نمایش داده شده است.

دسته c از انواع لوله کاروگیت دو جداره بر اساس روش ساخت

֎ دسته S

این لوله یک سطح مقطع دایره ای کامل دو جداره است که در جداره بیرون شیاردار و در دیواره داخلی صاف و صیقلی است. شکل کلی لوله های دسته S در تصویر بعدی نمایش داده شده است.

دسته s از انواع لوله کاروگیت دو جداره

֎ دسته D

این لوله یک مقطع دایره ای است که هر دو دیواره داخلی و خارجی آن صاف بوده و به وسیله عناصر اتصال حلقوی یا مارپیچی دیواره داخلی به جدار خارجی وصل شده است.

هندسه ظاهری لوله های کاروگیت به دلیل افزایش توان تحمل وزن خاک و نیروهای وارده از آن است. سطح شیاردار لوله های کاروگیتی آن را تبدیل به گزینه مناسبی برای استفاده های دفنی نموده است. از سوی دیگر  جداره داخلی این لوله ها به جهت عدم ایجاد افت فشار برای سیالات و همچنین عدم افزایش مدت زمان تماس پساب های خورنده و اسیدی با جداره داخلی لوله، صاف و صیقلی ساخته میشود.

پیشنهاد می کنیم مقاله کلاریفایر چیست را مطالعه نمایید.

ساختار لوله کاروگیت دو جداره

پلی اتیلن با چگالی بالا (HDPE) یک ماده همه کاره بوده و برخی ویژگی های ایده آل برای استفاده در سازه های زیرزمینی را دارد. لوله HDPE نسبتاً سبک وزن است و حمل و نقل و نصب آن آسان تر و کم هزینه تر است. همچنین شکننده نیست و در نتیجه در هنگام جابجایی و نصب، لوله دچار ترک خوردگی نمیشود.

لوله های کاروگیت (Corrugated pipe) ساخته شده از دو لایه ی مجزای پلی اتیلن است که لایه داخلی آن صاف و صیقلی به رنگهای آبی یا زرد و لایه بیرونی موج دار و به رنگ سیاه میباشد. سطح صاف و صیقلی داخل لوله موجب میشود که لوله در برابر سایش، خوردگی و شست‌وشوی شیمیایی مقاوم باشد. جدار داخلی صاف لوله، شرایط مناسبی را برای انتقال ثقلی سیال فراهم میکند. لوله HDPE از نظر ساختاری پایدار است و توانایی تحمل بارهای بزرگ را دارد.

HDPE توانایی استراحت در شرایط استرس را دارد. این ویژگی باعث ایجاد مزایایی برای سازه های زیرزمینی می شود و همچنین باعث کمک به تعیین محدودیت های استفاده می شود. ساختار هندسی لوله، انتقال بارهای وارده را به خاک های مجاور تسهیل میکند و مانع از تجمع تنش در بدنه لوله میشود.

ساختار لوله کاروگیت دو جداره

به طور کلی رفتار لوله را بسته به نحوه عملکرد آن هنگام نصب، می توان به عنوان انعطاف پذیر یا صلب طبقه بندی کرد،. لوله های انعطاف پذیر می تواند تحت بار وارده بدون ایجاد آسیب ساختاری جابجا یا کج شود. لوله کاروگیتی از دسته لوله های انعظاف پذیر است. در حالی که لوله صلب در مقابل بارهای وارده که خارج از تحمل است دچار آسیب ساختاری و شکست میشود. لوله های بتنی مسلح و غیر مسلح نمونه هایی از لوله های صلب هستند.

در مقاله فیلتر پرس چیست کاربرد و روش استفاده از آن را معرفی می کنیم.

برای لوله های انعطاف پذیر، سطح منعطف لوله اجازه می دهد تا بارها وارده به سطح خاک پر کننده اطراف لوله منتقل شده و توسط آن حمل شوند.

پر کردن مناسب اطراف لوله ها در حالت دفنی چه برای لوله انعطاف پذیر و چه لوله صلب، در تعیین نحوه انتقال بار بسیار مهم است.

به طور معمول، لوله نوع C با دیواره های کاروگیتی داخلی و خارجی در قطرهای 3 تا 24 اینچ موجود است. لوله هایی که داخل و خارج آن کاروگیتی است، در قطرهای کوچکتر با اتصالات محکم و بدون واشر متصل می شوند. اما این لوله ها در قطرهای بزرگتر، اتصالات با تسمه های کاروگیتی که با اتصالات پلاستیکی محکم شده اند، ساخته می شوند. طراحی خاص لوله ها در کارخانه های مختلف تولیدی، متفاوت است هر بخش این طراحی با ویژگی های ساختاری وعملکردی خاصی مرتبط است. این ویژگی ها برای استفاده در محاسبات بار قابل دریافت از شرکت های سازنده میباشد.

تولید کنندگان لوله بسته به نوع لوله و نیازهای پروژه، روش های مختلفی برای اتصال لوله را پیشنهاد می دهند. تسمه های کوپلینگ که با یا بدون واشر دور لوله می پیچند و با اتصالات پلاستیکی محکم می شوند. اتصالات زنگوله ای و اسپیگوت دار نیز به طور گسترده مورد استفاده قرار می گیرند. اتصالات ضد آب بدون فشا برای اکثر کاربردهای زهکشی بدون فشار (جریان گرانشی) مناسب هستند و معمولاً نشتی قابل توجهی را تجربه نمیکنند.

مشخصات لوله کاروگیت چیست ؟

• جنس: HDPE

• استاندارد: DIN 4262/1

• چگالی: > 0.945 کیلوگرم بر متر مکعب

• شاخص توزیع: MFI 190 ˚C/5 Kg 0.35-1.3 gr/10

• مدول الاستیسیته: >800 MPaی

• ضریب انبساط حرارتی خطی:  0.17 mm / m˚K

• ضریب هدایت حرارتی: at 23 ˚C ~ 0.36-0.5 W/mk

• مقاومت الکتریکی سطح: > 1013Ω

• لوله گذاری و استفاده از خط لوله HDPE از 40- درجه سانتیگراد تا 60+ درجه سانتیگراد می باشد.

• قدرت حلقه : بر اساس استاندارد جهانی بر مقاومت مکانیکی حلقوی لوله های کاروگیتی بین 16 تا 31.5 کیلو نیوتن بر متر مربع میباشد. در ایران غالب تولیدات دارای مقاومت مکانیکی 31.5 کیلو نیوتن بر متر مربع باشند.

• رنگ استاندارد سیاه است

سایز بندی لوله های کاروگیتی

سایزبندی لوله های کاروگیت در مصارف مختلف و پروژه های گوناگون کارکرد نقش کلیدی داشته و هر یک از سایزها برای مورد خاصی مورد استفاده قرار میگیرد. در جدول زیر سایزبندی لوله های کاروگیت به همراه سایز مشخصات فنی آن ارائه شده است. نکته قابل توجه در خصوص کاربرد این لوله ها در صنعت فاضلاب، شناسایی آن ها بر أساس قطر داخلی لوله میباشد.

اندازه (mm)اندازه (In)قطر داخلیقطر خارجیمقاومت حلقوی
110411012931.5
125512514731.5
160616018731.5
200820023331.5
2501025029131.5
3151231536731.5
4001640046831.5
5002050058431.5
6002460070831.5
7002870082731.5
85033.5850100331.5
100039.41000118031.5

هر یک از لوله های کاروگیت بنابر سایز لوله در موارد خاصی مورد استفاده قرار میگیرد. برای مثال لوله های 110 و 125، در کاربری جمع آوری و انتقال فاضلاب های خانگی، لوله های سایز 160 در کاربری فاضلاب های شهری و کاربردهای زهکشی، لوله های سایز 200 در انتقال فاضلاب های شهری، محافظت از کابل ها و لوله ها، لوله های سایز 250 در شبکه های جمع آوری فاضلاب شهری، لوله های 315 و 400 در مترو و شبکه های زهکشی، لوله های سایز 500 در جمع آوری آب های سطحی، لوله های سایز 600 برای جمع آوری فاضلاب و آب های سطحی و منهول ها و لوله های سایز 800 و 1000 بیشتر برای شبکه های فاضلاب، منهول ها، زهکشی و انتقال آب رودخانه مورد استفاده قرار میگیرند.

پیشنهاد می کنیم مقاله پمپ کف کش چیست را مطالعه کنید.

کاربرد لوله کاروگیت چیست؟

لوله های کاروگیتی پلی اتیلن با توجه به ویژگی های خاص خود همچون مقاومت در برابر مواد شیمیایی، مقاوم در برابر اشعه ماوراءبنفش، عمر طولانی و توان بالا در تحمل فشارهای خارجی و همچنین امکان دفن لوله ها، در کاربردهای گسترده ای مورد استفاده قرار میگیرد.

کاربرد لوله کاروگیت

این کاربردها شامل:

  • شبکه های جمع آوری فاضلاب
  • شبکه های جمع آوری آب های سطحی و کشاورزی
  • ساخت مخازن و سپتیک تانک ها
  • ساخت منهول
  • سیستم های زهکشی
  • سیستم های آبیاری
  • سیستم های انتقال مواد صنعتی و شیمیایی
  • محافظت از کابل های برقی و لوله ها

مزایای لوله کاروگیت

تا اینجا توضیح دادیم لوله کاروگیت چیست و چه کاربرد و مشخصاتی دارد. حال به بررسی مزایای آن می پردازیم. تعدادی از مزایای  لوله های پلی اتیلن دو جداره کاروگیتی شامل موارد زیر می باشد :

  • طول عمر زیاد
  • توان مقاومتی بالا در برابر فشارهای وارده از سوی خاک یا نیروهای خارجی
  • مقاوم در برابر اشعه ماورابنفش
  • وزن پائین
  • تحمل گرما و سرمای زیاد
  • انعطاف پذیری زیاد و مقاومت در برابر ترک خوردگی یا شکستگی
  • عدم ایجاد افت فشار در مسیر انتقال سیالات
  • عدم ایجاد خوردگی در برابر پساب های خورنده یا مایعات شیمیایی
  • جابجایی آسان و قیمت مناسب
  • سهولت نصب

طریقه نصب و اتصال لوله کاروگیت چیست؟

برای اتصال لوله های کاروگیتی روش های مختلفی وجود دارد که تحت تاثیر عوامل مختلفی، توسط کارشناس متخصص تعیین میشود. یکی از مهمترین عوامل موثر در انتخاب روش اتصال، میزان فشار وارده از بیرون ودرون به لوله میباشد. در ادامه به معرفی این روش ها می پردازیم:

  1. اتصال به کمک جوش اکستروژن
  2. اتصال به کمک جوش الکتروفیوژن
  3. اتصال به روش جوش لبه به لبه
  4. اتصال به کمک اتصالات مکانیکی

سخن پایانی

در این مقاله توضیح دادیم که لوله کاروگیت چیست و چه کاربردی دارد. لوله های کاروگیتی HDPE در پاسخ به نیاز روزصنعت و شهرسازی جهت مدیریت آب و فاضلاب و همچنین محافظت از تاسیسات برقی تولید و توسعه یافته است. این محصولات در سایزهای مختلف جهت استفاده های گوناگون تولید و عرضه میشوند و عمر بالا، عدم خوردگی، سبکی وزن و امکان دفن آن موجب استقبال زیاد مصرف کنندگان از لوله های کاروگیتی میباشد. یکی دیگر از موارد مصرف این لوله ها در ساخت مخازن پلی اتیلنی، چربی گیرها، سپتیک ها و منهول میباشد.

4.8/5 - (6 امتیاز)

آخرین مقالات

اشتراک گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

WhatsApp WhatsApp
حساب کاربری من